Mesto môže nariadiť evakuáciu objektov, z ktorých neodhádžu sneh

17.02.2012 Považská Bystrica

Považská Bystrica 17. februára (TASR) – V Považskej Bystrici celú noc pokračovalo odstraňovanie následkov snehovej kalamity. Mechanizmy a niekoľko desiatok pracovníkov odstraňovalo v noci sneh z najviac postihnutých miest. Asi polmetrovú vrstvu snehu už odstránili z troch základných škôl a krytej plavárne. Zavčasu ráno začalo 22 horolezcov odstraňovať sneh zo strechy zimného štadióna.
Ako dnes TASR informoval Vladimír Biely z krízového manažmentu mesta, uvoľnenie cestných komunikácií a odvoz snehu zabezpečovali v noci tri posýpacie vozidlá, dve multikáry s pluhmi, 12 traktorov s radlicami, nákladné auto a asi 25 pracovníkov.
\"Súkromná spoločnosť nám dnes požičala dva nakladače, mesto kúpilo snehovú frézu, ktorú sme pomocou hasičskej plošiny vyložili na strechu zimného štadióna,\" doplnil Biely s tým, že v priebehu dňa by mali sneh zo strechy štadióna odstrániť a spolu s plavárňou by ho mohli v sobotu (18. 2.) otvoriť. Sneh chcú dnes odstrániť aj zo všetkých školských telocviční, aby boli na sobotu k dispozícii.
\"Písomne sme upozornili 42 prevádzok s rovnými strechami na povinnosť odpratať sneh, rovnako ako prevádzky v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja – najmä stredné školy. V prípade, že by výzvu na odpratanie snehu neuposlúchli, mesto má právo a v podstate aj povinnosť vyhlásiť evakuáciu objektu. V praxi to znamená, že mesto nemá právo prevádzku zatvoriť, ale za pomoci polície nariadiť jej evakuáciu,\" uzavrel Biely.
Na území mesta Považská Bystrica vyhlásili vo štvrtok (16. 2.) o 11. hodine mimoriadnu situáciu kvôli snehovej kalamite. Asi 50 až 60-centimetrová vrstva snehu spôsobuje problémy v dynamickej i statickej doprave. Mimoriadna situácia bude trvať až do odvolania.
 

Vyberte región